PUSTEN - ditt viktigste livsverktøy

Den 11. april er det den internasjonale "WORLD BREATHING DAY", og mer enn noen gang trenger vi å sette fokus på hvordan pusten kan hjelpe oss gjennom vanskelige tider. 

"Skrevet av Linda Elin Aase -NLP coach, mindfulness og pusteterapeut".

 

Publisert 11.04.2021

 

 

Pusten vår har i disse Covid-19 tider blitt enda tydeligere for oss. Noe som vi har tatt helt for gitt har plutselig fått oppmerksomhet. Mange har kjent på det "å ikke få puste" som vi skal, og ubehaget som følger av det. Andre har bare kjent på frykten for å komme i en slik situasjon.

 

Vi har sett utallige bilder og filmsnutter gjennom media hvor folk virkelig sliter med å få puste, vi hører hvordan mennesker kjemper, bare for å få sagt få ord. Det er skremmende tanke å ikke få puste. Bare tanken får oss ubevisst til å holde pusten.... 

 

 

Pusten - vår livgivende kraft

Det er ikke bare Covid-19 som har satt fokus på pust.

 

"I CAN`T BREATH" er blitt et slagord knyttet til Black Lives Matter-bevegelsen i USA, etter at Eric Garner, en ubevæpnet svart mann, ble kvalt under en anholdelse av politet i New York. Dette var i 2014. Hans siste ord var "I cant breath". En rekke andre svarte amerikanene har opplevd det samme, Georg Floyd har vi friskt i minne. 

 

Eric Garner og George Floyd ble begge fratatt livskraften sin. Livskraften som vi finner i pusten, - som er det som skiller oss fra å være levende og død. 

 

 

Internationale "World breathing day"

I dag er det "Verdens Pustedag", -som den Internationale Breathwork Foundation (IBF) og dets globale tilknyttinger har feiret 3. året på rad. Dette er en global begivenhet som inviterer oss til å lære og oppleve bevisst pust, og samtidig feire den helbredende og forenende kraften til pusten. 

 

Det er kanskje på tide å "hive seg på" noe så enkelt som pustens betydning for oss. Lytte til dem som har erfart hvordan pusten er det som kan hjelpe oss. "Blåse liv i oss" når vi trenger det. (Ja, faktisk er det mulig, tenk bare hvordan vi kan "blåse liv i andre")

 

Mer enn noen gang tror jeg at verden trenger å stoppe opp, trykke på pauseknappen og puste ut! (Jeg oppfordrer deg til å gjøre det akkurat nå, lukk øynene, trekk pusten godt inn gjennom nesen, og gi slipp på et godt utpust gjennom munnen. Befriende, hva?)

 

For denne globale motgangen vi har møtt på har kanskje en intensjon; en invitasjon til å lære å bruke bevisst pust som daglig verktøy for å leve med høy livskvalitet. Vi står foran nye utforderinger i verden. Mange er blitt redde for luften, og denne frykten begrenser gjerne pusten vår. Noe som igjen kan utløse stress og angst, som igjen reduserer kroppens livskraft. Om vi ikke stopper opp kan effektene på mental helse og immunforsvaret være katastrofale for oss. 

 

Så kanskje kan denne dagen minne oss om det som er viktigst for oss i livet; PUSTEN VÅR.

 

Vi kan lære å bruke pusten på en ny og sunnere måte.

 

I tider med krise har bevisst pust vist seg å støtte folk i å opprettholde fysisk, mental og følelsemessig balanse. Bevisst pust kan hjelpe oss til å forbegygge følelsemessige blokkeringer og forhindre traumer, men kan også hjelpe oss å forløse følelsemessige sår og traumer.

 

Bevisst pust kan forbedre helsen vår på alle mulige måter. 

 

Fordi PUST reduserer stress, og hvis vi redserer stress, styrker vi kroppens imunforsvar. 

 

Og vi øker livskvaliteten vår.